facebook

Water besparen met HyCare voor de pluimveehouderij

Bespaar ook meer dan 30% op water

Voor pluimveehouders is het wettelijk verplicht om water- en energiebesparende maatregelen te melden aan de gemeente. Verschillende ambtenaren maken een inventaris van wat pluimveehouders doen en controle op de uitvoering van deze maatregelen. Deze EU-wet dateert van 2017 en er moet binnen 4 jaar aan voldaan worden.

Definitie van HyCare

HyCare – een initiatief van MS Schippers – is een methode die gebaseerd is op 5 belangrijke pijlers voor een totaalaanpak van het preventieve diergezondheidsmanagement. Deze pijlers omvatten poriënvrije vloeren en wanden, optimaal reinigen, desinfecteren, preventief ongedierte bestrijden en de juiste werkwijze. Mesa HyCo is fier op de samenwerking met HyCare en zorgt voor poriënvrije vloeren en wanden via Mesa HyCo. Met als specialisatie de agrarische sector weet Mesa HyCo perfect wat de beste vloer is voor elk type veehouderij.

Waterbesparing van méér dan 30%

Via de HyCare manier is het mogelijk om méér dan 30% op water te besparen bij het ontsmetten en reinigen van de pluimveestal. Wanneer je het percentage enkel toepast op gecoate vloeren en wanden, dan is het zelfs 38%. Deze cijfers werden gemeten in een vleeskuikenbedrijf in Hapert. Onze coatings zorgen ervoor dat deze waterbesparing gerealiseerd kan worden. De coatings zijn waterbestendig en erg makkelijk te reinigen en dit heeft tot gevolg dat er heel wat minder arbeidskosten zijn en er veel water bespaard wordt. Het is logisch dat er een grotere waterbesparing is naarmate er meer wanden en vloeren worden gecoat.

Top coating erg belangrijk

Dankzij HyCare is het voor pluimveehouderijen mogelijk om op een efficiënte en kiemvrije manier een nieuwe ronde op te zetten. Door het “Nieuwe stal-effect” zijn de gereinigde ruimtes zo schoon als een nieuwe stal. Nederland telt momenteel 40 à 50 stallen van pluimveebedrijven die gecoate vloeren en wanden hebben. En die werken soms al méér dan 15 jaar naar behoren. Dit zijn echter nog geen HyCare bedrijven, want bij HyCare gaat het om méér dan coating alleen. Nederland telt op dit moment slechts 1 stal die volledig volgens de HyCare methode functioneert en dat is de stal in Hapert. Opvallend is dat in deze Hapertse stal de behoefte aan ontsmettingsmiddel drastisch omlaag ging, van 400 naar 150 milliliter per vierkante meter, dit is een daling van maar liefst 250 milliliter. Een stal die gecoat is, is ook sneller droog en daardoor kan de pluimveehouder veel sneller een nieuwe ronde ontvangen.

water besparen hycare pluimveehouderij
water besparing
pluimveestal

Handig om te weten

Benieuwd naar nog meer trucjes om te zorgen voor een efficiëntere reiniging? Geef een vlakke vloer een opstaande rand van 5 centimeter die op de betonvloer staat en niet bevestigd is aan de spanten. Zo ontstaan er geen kieren waarin vuil zoals mest zich kan ophopen. Reinigings Expert Peter Swinkels uit Moergestel is erg positief over HyCare en over het reinigen in het algemeen. Hij is de mening toegedaan dat je hier best al rekening mee houdt bij de bouw van de stal. Het best voorkom je spanten en kabelgoten in de stal, want dan kan daar geen vuil in of op komen.

Hieronder nog enkele andere tips:

  • – Kies voor een vlak plafond, zodat je geen overlast krijgt van de Tempexkever.
  • – Elektriciteitskabels werk je best volledig weg.
  • – Zorg voor voerpannen die makkelijk te reinigen zijn in de vleeskuikens- en leghennen sector.
  • – Kies voor een coatingvloer op de laadplaats en niet voor klinkers; een coating is veel makkelijker te reinigen dan klinkers.

Ga naar onze website voor meer informatie over al onze coatings en de voordelen voor de pluimveehouderij.

Wil je graag een beter en gemakkelijker schoon te houden bedrijf, dat zo veilig mogelijk is voor de gezondheid van je kalkoenen?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

water besparen