facebook

Wat is salmonellose en wat doet u er aan?

Voorkomen is beter dan genezen

Salmonellose is een ziekte die wordt veroorzaakt door een infectie met salmonella-bacteriën. Hoewel het voorkomt op bijna de helft van alle varkenshouderijen leidt het zelden tot problemen. Salmonellose is een zoönose, wat betekent dat de infectie van dier op mens kan overgaan. Dit gebeurt door direct contact met varkens of door het eten van besmet vlees. Hoe herkent u dit probleem, hoe schadelijk is het voor de mens en wat kunt u doen om besmetting met salmonellose tegen te gaan?

Hoe herkent u salmonellose?

Veel varkenshouders hebben nog nooit verschijnselen gezien die bij salmonellose horen waardoor ze het beeld ook niet herkennen. Koorts tot 40,5 à 41°C, varkens die op elkaar kruipen, last hebben van gele diarree, gebrek aan eetlust en lusteloosheid zijn allemaal verschijnselen die bij salmonellose horen. In het ergste geval leidt het zelfs tot sterfte van dieren. Bijna altijd starten de verschijnselen bij de zwaarste dieren. Vaak zijn dit de varkens die achterblijven nadat de kopgroep uit een afdeling is geleverd.

Hoe schadelijk is het voor de mens?

Bij het onvoldoende verhitten van varkensvlees kunnen ook mensen besmet raken met salmonellose. Maar ook direct contact met varkens kan mensen besmetten met de infectieziekte. Ouderen, zwangere vrouwen, zuigelingen en kinderen behoren tot de grootste risicogroep. Meestal beperken de verschijnselen zich tot kortstondige maagdarmklachten, diarree, koorts en braken. In het ergste geval leidt het tot bloedvergiftiging en in een enkele situatie eindigt het in een overlijden. Zorgvuldig de handen wassen en varkensvlees goed verhitten helpt om een mogelijke besmetting te voorkomen.

Wat u kunt doen om salmonellose tegen te gaan

Salmonellose is tegen te gaan door een goede algemene hygiëne. Dichte hokafscheidingen bijvoorbeeld voorkomen en verminderen de overdracht van salmonella infecties. Kies daarom bij verbouwingen, renovaties en nieuwbouw voor gladde materialen die eenvoudig te reinigen zijn. Kunststof bijvoorbeeld is een uitstekende keuze. Prepareer verder ruwe betonroosters, zorg dat ze recht liggen en voorkom eventuele kieren en naden. Tenslotte helpt ook een coating om salmonellose en verdere besmetting tegen te gaan.

salmonellose bacterie

Pak salmonellose preventief aan

Wilt u salmonellose voorkomen op uw varkenshouderij en preventieve maatregelen treffen? Mesa HyCo is hierin uw ideale partner. Met preventieve maatregelen van het HyCare concept blijft de hygiëne van uw veehouderij optimaal. Ongedierte houdt u buiten de deur en dankzij schoon drinkwater blijft uw vee gezond. Het HyCare concept staat voor schoon drinkwater, ongediertebestrijding én voorziet uw vloeren en wanden van een coating. De coating bevat geen poriën waardoor bacteriën en ziektekiemen niet kunnen ophopen. Ook na een coating zijn vloeren en wanden eenvoudig schoon te houden. Een perfecte start van een hygiënische varkenshouderij!

salmonellose varkenshouderij
salmonellose in de varkenshouderij
Waterinstallaties
Wil je graag een beter en gemakkelijker schoon te houden bedrijf, dat zo veilig mogelijk is voor de gezondheid van je varkens?
Neem dan contact met ons op voor meer informatie.
Hygiënische coatingvloer