facebook

Infectiedruk in de kippenstal

Verminder de infectiedruk in de kippenstal met een goede coatingvloer

In een stal staat het vee lange tijd dicht op elkaar. De omstandigheden zijn bovendien niet altijd even hygiënisch. Vooral mest is een broeinest van ziektekiemen. Besmettelijke ziektes kunnen zich dan ook razendsnel verspreiden. In een pluimveestal zijn bacteriën en infecties dan ook een groot risico. Als één kip ziek wordt, is voor u het weet de hele stal besmet.

De beste manier om de zogenaamde infectiedruk van de vloer te verlagen, is om heel veel aandacht te besteden aan hygiëne. De inrichting van de stal en de vloeren en coatings die er gelegd worden, dragen daar in sterke mate aan bij.

Welke ziektes komen er voor in pluimveestallen?

Kippen en ander pluimvee zijn erg gevoelig voor ziektes. Vooral als kippen gehouden worden in een stal, waar de dieren dicht op elkaar zitten en de levensomstandigheden niet altijd optimaal zijn, is de kans dat er een ziekte uitbreekt levensgroot aanwezig.

Een van de meest bekende pluimveeziektes is Mycoplasma. Dit is een zeer besmettelijke longziekte die de ademhaling van de vogels belemmert. De economische schade is aanzienlijk: de eiproductie neemt af en de groei kan worden aangetast. Mycoplasma is bovendien ontzettend moeilijk te behandelen: kippen of kalkoenen die eenmaal besmet zijn met deze ziekte, blijven dat voor de rest van hun leven. Ook andere ziektes, zoals Salmonella, trilziekte en vlekziekte vormen een groot risico.

De meeste pluimveeziektes treffen jonge kuikens het hardst: Mycoplasma kan de groei van kuikens aantasten, en Salmonella kan zelfs dodelijk zijn voor jonge dieren. Maar ook volwassen dieren lijden onder deze ziektes.

Wat zijn de voordelen van vloeren en wanden met speciale coatings?

De meeste pluimveeziektes zijn het gevolg van slechte hygiëne in de stal. De beste manier om ziekte van vogels te voorkomen is dan ook om de stal op de juiste manier in te richten en schoon te houden. De vloeren die u kiest voor de stal zijn dan ook van groot belang. Ook de juiste coatings spelen een belangrijke rol in het voorkomen van ziektes. Wat is het voordeel van een speciale coating op de vloeren en wanden van de stal?

Hygiëne

Een goede coating betekent dat bacteriën zich niet kunnen ophopen in de kiemen en naden. Door de kans te verkleinen dat schadelijke bacteriën een grondige schoonmaakbeurt kan overleven, neemt ook de kans op besmetting sterk af. Een goed voorbeeld hiervan is bloedluis. Bloedluis nestelt zich overdag in kiemen en naden. ’s Nachts worden dieren vervolgens besmet. Met een goede coating krijgen bloedluis en andere gevaarlijke (infectie)ziektes geen kans.

Gemakkelijk schoon te maken

De juiste coating betekent geen infectiedruk van het onderliggend beton. Door coating op de vloer en aan de wand wordt het schoonmaken van de stal ook een stuk eenvoudiger. Dat kost niet alleen minder water, minder tijd en minder arbeid, maar zorgt er ook voor dat de stal schoner wordt. En dat betekent minder kans op ziektes.

Coating is duurzaam

Een goede coating gaat lang mee en is goed bestand tegen de schoonmaakmiddelen die nodig zijn om de stal in goede staat te houden. Coatings zijn dus een duurzame manier om de pluimveestal in te richten: het zorgt ervoor dat de betonnen ondervloer veel langer mee kan gaan.

Hier leest u meer over de voordelen van speciale coatings voor de pluimveehouderij:

Bel mij terug

Heeft u vragen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op.

goede coatingvloer
goede coatingvloer infectiedruk verlagen

Een oplossing voor antibioticaresistentie

In Nederland en België wordt op verschillende manieren geprobeerd te voorkomen dat ziektes bij pluimvee in stallen ontstaat. Één van de oplossingen is om de dieren veel antibiotica te geven. Dit zorgt ervoor dat kippen en kalkoenen in stallen minder gevoelig zijn voor de bacteriën die ziekte zouden kunnen veroorzaken.

Het gebruik van antibiotica in de bio-industrie is omstreden. Omdat bacteriën zich aanpassen aan antibiotica, moeten de dieren steeds meer toegediend krijgen om hetzelfde effect te bereiken. Al die antibiotica ‘lekken’ het milieu in, wat voor grote problemen zorgt. Hoe minder antibiotica er gebruikt worden, hoe beter het is. Dat geldt niet alleen voor het vee, maar natuurlijk ook voor de medewerkers van het bedrijf en de consument. Met behulp van een hygiënische coating in de stal draagt u daar ook een steentje aan bij. Een hygiënische stal, die bovendien goed schoongehouden wordt, maakt het gebruik van antibiotica minder noodzakelijk. Het innovatieve HyCare concept kan hier een groot verschil maken. Hoe meer bedrijven hiervan gebruik gaan maken, hoe verder het gebruik van antibiotica kan worden teruggedrongen.

Kom naar het Poultry-event

Als pluimveehouder bent u steeds op zoek naar de nieuwste oplossingen op het gebied van hygiëne in de stal. Hoge kwaliteit coatings voor vloeren en wanden kunnen een belangrijke rol spelen om ziektes te voorkomen.

Bent u geïnteresseerd in een hygiënische coatingvloer voor de pluimveehouderij? Bezoek ons dan op het komende Poultry-event. Onze specialisten zijn hier aanwezig om al je vragen te rondom vloeren en coatings voor stallen te beantwoorden.

Dutch Poultry expo