facebook

HyCare bedrijf Dalem.

Hygiënische en sterke coating binnen de pluimveestallen

Op dit pluimveebedrijf zijn er nu 2 stallen voorzien van coating. Een aantal jaar geleden is de demostal voorzien van een gietvloer en kortgeleden is de tweede voorzien van epoxy coating, onze Mesa Extreme Topcoat WB. Samen met de plinten zorgt dit vloersysteem voor een vloeistofdichte ondergrond die ook tegen een stootje kan, zoals bij het mest laden en uitrijden. Op dit onderzoekscentrum laten de resultaten het verschil zien tussen stallen die gebruik maken van coating met het HyCare concept en van stallen zonder. Voor dit interview hebben we gesproken met Rick Bakker, bedrijfsleider op deze locatie, die ons meer vertelt over de samenwerking met Mesa HyCo.

Sloothoeve schutters

Aantal m²

900 m²
1600 m²

Vloersysteem

Mesa Basic Gietvloer +
Mesa Extreme Topcoat WB

Ruimte

Pluimveestallen

Over pluimveebedrijf Dalem

Een aantal jaar geleden is het pluimveebedrijf Dalem overgenomen door Schippers. Op dit moment dient het als onderzoeksfaciliteit en praktisch opleidingscentrum voor de pluimvee van MS Schippers.

Magazijn
Magazijn
Magazijn
Magazijn
Magazijn
Magazijn
Magazijn
Magazijn
Magazijn
varkenshouderij1
varkenshouderij2
varkenshouderij3

“De uitval is echt fors minder, vooral in de eerste week, dat is zeer opvallend. In het verleden zat deze stal juist altijd iets hoger met uitval in vergelijking met andere stallen. “

Rick Bakker - Bedrijfsleider Dalem

HyCare (Schippers) Onderzoeksfaciliteit

Rick Bakker is ongeveer 2 jaar geleden naar Brabant gegaan voor het demobedrijf van Schippers. De pluimveehouderij beschikt over ongeveer 85.000 vleeskuikens, verdeeld over 4 stallen. Één van deze stallen is een demostal, volledig voorzien van coating en waarin het HyCare concept is toegepast. Deze wordt vergeleken met een identieke stal, die alleen niet draait op het HyCare programma en niet is voorzien van coating.

Rick legt uit: “Dit maakt het mogelijk de verschillen en voordelen te zien van het HyCare programma, waar de coating onder valt. Dan kunnen mensen in een stal van “Yesterday” en “Tomorrow” een rondleiding krijgen”.

Achter het bedrijf staan nog 2 stallen, die niet open zijn voor het publiek in verband met de hygiëne. Kort geleden is ook één van deze stallen voorzien van coating door Mesa HyCo, waar ongeveer 35.000 vleeskuikens kunnen. Dan hebben ze nog een proefstal waar ze waterproefjes kunnen doen en daar kunnen ongeveer 4.000 kuikens in, verdeeld over 32 hokjes.

Verwachtingen

Rick laten weten dat er korte lijntjes zijn met Mesa en dat hij al meer met Joost heeft gewerkt. Hij vertelt: “Het is wel zo dat ze bij mij proefstukjes doen, dus dan werk ik er ook al vaker mee samen en dan heb je er ook meer een band mee. Je weet wat ze kunnen, je weet wat ze doen en dat zorgt voor meer vertrouwen. Je weet wat je er aan hebt in die zin, en ook wat je er niet aan hebt”.

De reden dat de tweede stal ook werd voorzien van coating, is dat ze zagen dat de gecoate HyCare stal het gewoon erg goed doet. ”Met de andere stal hadden we dan toch nog wel wat probleempjes en daar draaiden we niet op het Schippers programma”, aldus Rick. Zodoende is de keuze weer op coating gevallen.

Het is nu 4-5 weken geleden dat de eerste ronde met kuikens er op zit, maar het vertrouwen is dat de resultaten goed zullen zijn, zoals bij de HyCare stal. Er is nu alleen gekozen voor epoxy coating in plaats van de gietvloer, omdat de gietvloer duurder is.

Resultaten

Ook hebben we gevraagd of er al nieuws is over de resultaten. Hij liet weten: “De ronde die ik er nu op heb, gaat super goed. Veel beter dan die 8 ronden hiervoor, deze springt er helemaal uit, dat is heel opvallend. De uitval is echt fors minder, vooral in de eerste week. In het verleden zat deze stal altijd iets hoger met uitval in vergelijking met andere stallen”. Of dit nu ligt aan de coating, kan hij nog niet zeggen. Dat zal hij over een aantal rondes bekijken. “Ik ben benieuwd hoe het met mest laden gaat, maar daar heb ik wel vertrouwen in, want ze hebben ook proefstukjes gedaan, en daar lag de vloer er ook altijd goed bij”, zei Rick.

Volgens Rick is de stal perfect gedaan en ziet de coating er mooi uit. “De plinten hebben ze ook gelegd, wat een groot voordeel is, omdat je dan grote scheuren langs muren ook kwijt bent”. De wanden zijn tot een meter hoog ook meegenomen, omdat meer ook niet nodig is, vertelt hij. Er was alleen nog een klein beetje onduidelijkheid over wat ze precies gingen doen, dat was met de communicatie niet helemaal goed gegaan. Maar Joost zat er bovenop, dus dat was erg fijn. De planning is gewoon gehaald, ze zouden misschien eerst wel schuren, maar dat is uiteindelijk niet gedaan, anders waren ze een dag later begonnen.

Rick is heel duidelijk als we vragen of hij coating zou aanraden aan andere pluimveehouders: “Absoluut! Maar ik begrijp dat ze ook zeker wel tegen het prijskaartje aanlopen. En daarom ben ik ook zo benieuwd hoe de volgende rondes het gaan doen met deze coating, omdat deze wel voordeliger is. Nu heb ik ook een ronde zonder coating gedraaid, en die draaide gewoon niet zo lekker. Over een tijdje kan ik dan bijvoorbeeld wel echt zeggen, het verbeterde resultaat, dat komt zéker door de coating”.

Varkenshouderij

Is uw veehouderij ook toe aan een opknapbeurt?

Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte aan.
Dan bespreken we uw wensen en ontvangt u een gerichte prijsindicatie.