facebook

Minder antibioticagebruik in pluimveehouderijen mogelijk

Hygiëne is een groot probleem

Voor pluimveehouderijen is hygiëne een groot probleem. Al worden de stallen waar de dieren staan dagelijks grondig gereinigd, dat is lang niet voldoende. In de muren en vloeren zitten kieren en scheuren die onbereikbaar zijn bij het schoonmaken. Hier hopen zich bacteriën op, die zich vormen tot haarden van ziektekiemen. Dit vergroot het risico op ziekte bij de dieren. Met als gevolg extra dierenarts- en medicijnkosten. Kosten die niet nodig zijn, want met de coating van Mesa HyCo zijn alle kieren en scheuren afgedicht. Hierdoor kan er beter schoongemaakt worden, en krijgen bacteriën geen kans zich op te hopen. Dit is beter voor dieren en mensen, en spaart ook nog tijd en geld.

Antibioticagebruik in pluimveehouderijen

In veehouderijen worden diverse medicijnen toegepast, zoals ontwormingsmiddelen, ontstekingsremmers en antischimmelmiddelen. Ook antibiotica worden veel toegediend. Gebleken is dat antibioticagebruik bij dieren slecht is voor mens en dier. De bacteriën die zich in dieren bevinden, kunnen resistent worden voor de antibiotica, en zijn dan zeer moeilijk te bestrijden. Die resistente bacteriën kunnen vervolgens overgaan op mensen. Met als gevolg dat ook bij mensen de bacteriën moeilijk te bestrijden zijn.

Daarom is er in Europa nieuwe wetgeving ingevoerd die heeft gezorgd voor een daling van het antibioticagebruik in de agrarische sector. Deze wetgeving houdt onder andere in dat antibiotica alleen mag worden toegediend op voorschrift van een dierenarts, en als laatste redmiddel bij ziekte. Ook mag antibiotica niet meer gebruikt worden om de groei van dieren te versnellen. Sinds de invoering van de nieuwe wetgeving is het gebruik van antibiotica in de Nederlandse pluimveesector met 64% gedaald. Maar sinds 2018 is die daling gestagneerd. Voor het welzijn van mens en dier is het belangrijk dat de vermindering van het antibioticagebruik weer op gang komt. Daar kunt u een bijdrage aan leveren.

Antibioticagebruik terug naar nul mogelijk?

U kunt proberen bacteriën te bestrijden met antibiotica. Effectiever is het om te zorgen voor een betere hygiëne in de stallen, waardoor bacteriën geen kans krijgen. Hierdoor zal het gebruik van antibiotica minder nodig zijn, of misschien zelfs wel helemaal naar nul gebracht kunnen worden. Met de coating van Mesa HyCo is dat mogelijk. Als u de duurzame coating van Mesa HyCo op de vloeren en wanden van uw stallen laat aanbrengen, worden alle naden en kieren afgedicht. Hierdoor is er geen plek meer waar bacteriën zich kunnen verzamelen. Door het gladde oppervlak van de vloeren en wanden zijn de stallen makkelijker en sneller schoon te maken. Kortom, als u de duurzame coating van Mesa HyCo op de muren en wanden van uw stallen laat aanbrengen, zal u dat een besparing opleveren van tijd, geld, water en antibioticagebruik.

De voordelen van de coating van Mesa HyCo in uw stallen

Stallen met de coating van Mesa HyCo op vloeren en wanden hebben veel voordelen. Het gladde oppervlak is makkelijk, snel en grondig schoon te maken. Uw stallen zijn hygiënischer, wat zorgt voor gezondere dieren en minder tot geen antibioticagebruik. Daarnaast is de coating onderhoudsvriendelijk, slijtvast en duurzaam.

Wilt u graag de hygiëne verbeteren op uw veehouderij?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

pluimveestal
kippen
Hycare stal