facebook

Mesa HyCo partner in transformatie van de 1e rundveebedrijf

Mesa HyCo heeft succesvol een ruime bijdrage mogen leveren aan de transformatie van het eerste rundbeevrdrijf waar wordt gewerkt volgens het HyCare principe. In samenwerking met het bedrijf MS Schippers BV dat al eerder een HyCare concept bedacht voor de varkenssector, heeft Mesa HyCo de vloer- en wandcoating aangebracht in dit rundveebedrijf. De reden hiervoor is het verhogen van de gezondheid van de dieren en zo het terugdringen van ziekten en antibioticagebruik te bewerkstelligen. Het HyCare principe is eigenlijk heel simpel en bestaat uit slechts vier punten:

Porievrije vloeren en wanden

Kiemarme leefomgeving

Schoon- en kiemvrij drinkwater

Structurele bestrijding van ongedierte

Bel mij terug

Heeft u vragen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op.

varkensstal coating

Het aanbrengen van de hygiënische coating

Het aanbrengen van een HyCo vloer- en wandcoating is een van de eerste stap volgens het HyCare principe. Een dierenverblijf waar onder andere door middel van porievrije vloeren en wanden een gezonde kiemarme leefomgeving voor de dieren wordt gecreëerd. De door Mesa HyCo gebruikte coating is geschikt voor elk deel van een stal. Niet alleen voor stallen en gangpaden, maar ook voor voergoten, robotruimten, melkputten en werphokken. Naast alle beloopbare ruimten worden in een stal ook de wanden porievrij mee gecoat volgens het HyCare methode. Het grootste voordeel hiervan is de extra hygiënische omstandigheid die dit met zich meebrengt. Samengevat is een hygiënische Mesa HyCo coating:

Slijtvast

Porievrij

Chemisch bestendig

Hygiënisch

Onderhoudsvriendelijk

Duurzaam

Doordat bacteriën zich niet meer kunnen ophopen in poriën en naden, zijn alle oppervlakken eenvoudiger te reinigen. Als tweede voordeel zorgt een kiemvrije coating dat er minder tijd aan de schoonmaak besteed hoeft te worden. Dit brengt voor de ondernemer een besparing op water, reinigingsmiddelen én tijd met zich mee. Het HyCare methode is daarmee een grote stap naar verduurzaming. Als klap op de vuurpijl van deze schonere leefomstandigheden, zal er minder antibiotica gebruikt hoeven te worden omdat het vee simpelweg veel gezonder blijft.

HyCare rundveestal coating voorbereiding
Geprepareerde vloer voor coating
Vloer ontvet en schoongemaakt

Het verdere proces van het HyCare methode

Eerst worden alle vloeren en wanden voorzien van Mesa HyCo coating, dit gaat volgens het HyCare methode. Als tweede punt komt het kiemvrij houden van de leefomgeving aan de beurt. In een melkveestal lopen de koeien, zodra ze de melkrobot verlaten hebben, over een mat met klauwverzorgend product. Hieraan is een automaat gekoppeld die dit product vier keer per dag de mat inpompt. Tevens wordt tweemaal per week de sleuvenvloer bespoten met een reinigingsmiddel en worden de waterbakken volledig gereinigd. Drinkwater krijgt een behandeling met een antibacterieel middel. De watervoorziening in de melkveestal, waar wordt gewerkt volgens het HyCare principe, wordt beheerd door Total Water Care. Een firma die een totaalconcept, van bron tot dier, levert voor de agrarische sector. Als laatste punt, de bestrijding van knaagdieren en vliegen. Wanneer een stal voorzien is van het HyCare methode, zijn de ramen en deuren altijd volledig gesloten. Toegang tot de stal vindt plaats middels een hygiënesluis. Luchtinlaten worden voorzien van twee soorten gaas: een tegen vogels en vliegende insecten en het andere om de inlaat van wind te reguleren. Agro Pest Control is een biologisch plaagdierbeheersing bedrijf met meer dan 20 jaar ervaring in de agrarische sector en voldoet aan de normering zoals die aan HyCare gesteld wordt.

Antislip korrels op epoxyhars
HyCare rundveestal
HyCare rundveestal

HyCare methode ter verbetering welzijn dieren

De projectleider van het gehele HyCare gebeuren binnen MS Schippers, de heer Mart Smolders, ziet de HyCare toekomst rooskleurig in. “Wat we proberen te bewijzen is dat door het verbeteren van de leefomstandigheden van de dieren, er een stabielere gezondheid, langere levensduur, met als gevolg een beter product ontstaat. Deelgebied voor deelgebied willen we de veehouderij aan gaan pakken om op die manier een toekomstbestendige stal te creëren,” luidt zijn visie. Manager Joost van den Borne, R&D bij MS Schippers en lector Healthy Farming aan de HAS Hogeschool, beaamt dit en voegt er verder aan toe dat: “ er in ons land nog plenty uit te voeren taken liggen op het gebied van de verbetering van de gezondheid en het welzijn van staldieren”. Op moment van schrijven heeft MS Schippers BV inmiddels ook een pluimveestal aangekocht die eveneens omgebouwd zal gaan worden naar een stal volgens het HyCare principe. Dat betekent dat het HyCare concept zijn onderzoeksfaciliteiten inmiddels uitgebreid heeft in drie verschillende takken van de landbouwhuisdieren branche.