facebook

Kraamstal hygiëne op het hoogste niveau

Een biggen kraamstal moet voldoen aan de hoogste hygiëneprotocollen. Wanneer de hygiëne in de stal niet op orde is, kunnen biggen ziek worden of overlijden. Een kraamstal moet – net als een ziekenhuis – schoon en hygiënisch zijn. Is de stal niet goed schoon, dan heeft dat invloed op de groei van de biggen.

De weerstand van biggen

Pasgeboren biggen hebben erg weinig weerstand, waardoor een schone geboorteplaats een must is. Daarom is het raadzaam om een zeug die moet werpen, te wassen en vijf tot zeven dagen voor het werpen naar een ontsmette en schone kraamstal te brengen. Het is hierbij belangrijk dat de stal goed droog is. Biggen hebben geen vetreserve en daarom is het na de geboorte belangrijk dat ze niet afkoelen. Een ideale temperatuur in het biggennest ligt tussen de 32 en 35 graden Celsius.

Kraamstal hygiëne op het hoogste niveau

Bel mij terug

Heeft u vragen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op.

Het belang van goede hygiëne in de (kraam)stal

Niet alleen pasgeboren biggen, ook de zeug is erg vatbaar voor ziekten. In een vieze stal dwalen tal van ziektekiemen rond, die voor tal van aandoeningen en ademhalingsproblemen kunnen zorgen. Een zieke zeug eet minder, waardoor haar biggen ook weer minder voedingsstoffen binnen krijgen.

Zelf draag je ook gemakkelijk ziekten over, wanneer je je van hok naar hok verplaatst en de biggen hanteert. Ook geboortediarree komt vaak voor, wat gelukkig eenvoudig op te lossen is met een vaccinatie tijdens de dracht. De zeug kan zelf ook ziekten overdragen, aangezien zij ziektekiemen in de mest uitscheid.

Er dreigt voor biggen dus van alle kanten gevaar, ze hebben nog geen goede afweerstoffen en een niet ontwikkeld immuunsysteem. Dat betekent dat je alle zeilen bij zult moeten zetten.

Tips voor een goede hygiëne in de kraamstal

De juiste hygiëne in de kraamstal hangt met verschillende factoren samen. Een goede kraamstal biedt de juiste combinatie tussen diercomfort (want een zeug met stress geeft minder melk, waardoor biggen minder groeien) en een minimaal verlies van biggen. Een zeug moet zich fijn en op haar gemak voelen, zodat de biggen goed bij haar spenen kunnen. Daarnaast moeten de biggen veilig kunnen bewegen zonder het risico dat de zeug ze dood ligt.

Goede hygiëne begint met een goede vloer. Er zijn een aantal goede vloeren met roosters op de markt, die automatisch stijgen en dalen wanneer de zeug gaat liggen of staan. Er zijn ook speciale, verwarmbare lignesten voor biggen. Deze zijn eenvoudig te reinigen en dragen weer bij aan een goede hygiëne.

Maar wil je echt voor optimale hygiëne gaan, dan doe je er goed aan om de vloeren af te laten werken met HyCo-systemen van Mesa. Deze zijn te verbinden met naadloze plinten, waardoor ziektekiemen en andere micro-organismen zich nergens meer kunnen ophopen. De coating zorgt voor een mindere chemische belastbaarheid, is duurzaam, veilig en is makkelijker te reinigen.

Kraamstal hygiëne
opfokstal
Kraamstal coating

Minder antibiotica dankzij hygiënische coating

Wanneer de hygiëne in een kraamstal op orde is, kan het antibioticagebruik gereduceerd worden. Mesa HyCo is onderdeel van het HyCare concept. HyCare is een beproefde methode in de varkenshouderij die prachtige resultaten behaalt. HyCare draait om hygiëne, waardoor dieren minder snel ziek worden, minder stress hebben en daardoor een betere weerstand krijgen. De HyCare-methode leidt tot een daling van het (preventieve) antibioticagebruik.

De HyCare-methode kan in elke bestaande varkensstal worden toegepast en is gebaseerd op vijf belangrijke pijlers: optimale reiniging en desinfectie, preventieve ongediertebestrijding, schoon en kiemvrij drinkwater, de juiste werkmethode en poriënvrije vloeren en wanden. Wanneer je deze aspecten toepast in jouw varkenshouderij, zul je minder gebruik maken van antibiotica, een vooruitgang voor zowel mens als dier. Samen gaan we naar een betere toekomst.

Mesa Hyco: specialist in de agrarische sector

Dankzij onze jarenlange ervaring in de agrarische sector zorgt Mesa Hyco ervoor dat jouw varkensstal aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet. We zijn niet alleen gespecialiseerd in varkensstallen, maar ook in pluimvee, rundvee, geitenhouderij en zelfs schapenhouderijen. Daarnaast zijn onze oplossingen ook perfect buiten de stallen en kraamstallen te gebruiken, denk hierbij aan gangen, hygiënesluizen, kantoren, sanitaire ruimtes, etcetera.