facebook

Hygiëne borgen in de kalkoenenstal

Waarom hygiëne zo belangrijk is

Er lijken wel steeds meer berichten over nare ziekten in de agrarische sector in het nieuws te komen. Over vogelpest, vogelgriep, salmonella en andere vervelende infectieziekten raakt de journalistiek niet uitgepraat en -geschreven.

Bestaat er een manier?

De uitbraak van een epidemie is de nachtmerrie van iedere pluimveehouder. Zeker als jouw pluimvee uit een delicate kalkoen populatie bestaat, zou je willen dat er een manier bestond om je kostbare dieren te beschermen. Maar bestaan er inderdaad manieren om de kans op uitbraak van een ziekte zoveel mogelijk te beperken? Gelukkig is het antwoord hierop: ja, er zijn zeker maatregelen die kunnen zorgen dat de kans op problemen tot een minimum wordt beperkt.

Wat kunnen we doen om jouw kalkoenen te beschermen?

De juiste temperatuur

Ten eerste is het belangrijk voor de gezondheid van de kalkoenen dat de stal op temperatuur is. Wanneer de stal te koud is, is dit niet goed voor hun afweer en zijn ze gevoeliger voor infecties. Kalkoenen komen immers van oorsprong uit Midden-Amerika, en zijn dus niet gebouwd op een echt koud klimaat. Aan de andere kant mag de stal ook niet te warm zijn. Bacteriën, schimmels en andere schadelijke micro-organismen vermeerderen zich immers een stuk sneller wanneer de temperatuur te hoog is.

Zorg voor goede hygiëne

Ten tweede is het belangrijk dat de stal schoon is en dat niemand onbedoeld ziektekiemen mee naar binnen neemt. Wanneer je de stal ingaat moeten je handen en de rest van je lichaam schoon zijn. Dit is wettelijk bepaald volgens de Verordening Hygiënevoorschriften Kalkoenhouderij uit 1999: https://wetten.overheid.nl/BWBR0011073/2006-07-02
Was je van te voren goed met zeep, zodat alle eventuele ziektekiemen worden afgevoerd door het doucheputje. Nadat eendagskuikens zijn afgeleverd moet de stal bovendien volledig worden gereinigd.

Hoe zorg je voor een schone stal?

Het vaak en grondig reinigen van de stal met schoonmaakmiddelen en water lijkt een voor de hand liggende methode om de stal schoon te houden. Natuurlijk wordt de stal bij deze behandeling inderdaad schoner dan wanneer je niets zou doen. Helaas is het erg arbeidsintensief en kost het ook nog eens veel water en schoonmaakmiddelen.

Optimaal is het effect helaas niet. De meeste agrarische bedrijven zitten immers vol met kieren, naden en poreuze oppervlakken waarin bacteriën verborgen zitten die niet goed door het schoonmaakwater bereikt worden. Ze kunnen zich daar dus gewoon blijven ophopen.

Het is beter om alle mogelijke kieren, naden en poreuze oppervlakken af te dekken met een gladde coating laag. De bacteriën worden volledig afgedekt en verstikt en krijgen geen kans meer. Vloeren en wanden die afgedekt zijn door een gladde coating zijn veel makkelijker hygiënisch schoon te maken dan een bedrijf vol kieren en naden.

Hygiëne kalkoenstal
Kalkoenstal
kalkoenenstal

Mesa HyCo

Mesa HyCo is de aangewezen specialist in het coaten van de wanden en vloeren in je kalkoenenhouderij. We hebben een ruime ervaring met coatings in de veehouderij, uiteenlopend van varkensstallen, rundveestallen, pluimveehouderijen of geitenstallen. Met andere woorden, voor ons maakt het niet uit wat voor stal je precies houdt. In ieder soort stal gehoorzamen ziektekiemen immers aan dezelfde natuurwetten. Het enige wat een kalkoenenstal mogelijk onderscheidt van andere stallen, is dat een coating voor kalkoenen extra belangrijk is. Immers, kalkoenen zijn zeer kostbare en delicate dieren.

Niet alleen de stal zelf, ook andere ruimtes in je bedrijf kunnen van een coating voorzien worden. Dit betreft bijvoorbeeld het kantoor, de toiletten, eventuele douches, opslagplaatsen of bijvoorbeeld de eiersorteer ruimte. Want ook hier kunnen ziektekiemen zich verspreiden.

Wil je graag een beter en gemakkelijker schoon te houden bedrijf, dat zo veilig mogelijk is voor de gezondheid van je kalkoenen?

Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

Plinten coating