facebook

Het probleem van aantasting van beton in de voerkeuken

Slijtage en aantasting van beton

Er zijn verschillende factoren op elke veehouderij die voor slijtage en aantasting van het beton kunnen zorgen. Zo kunnen de weersinvloeden bijvoorbeeld een negatief effect hebben op de betonvloer, zoals hitte maar ook vorst. Ook is er gevaar op uitdroging van het beton, wat niet alleen bij warm weer, maar ook bij droge wind en lage temperaturen kan ontstaan. Op deze manier kunnen scheuren ontstaan en zal het betonoppervlak poreuzer worden waardoor het beton zijn werking verliest. Daarnaast zijn er talrijke agrarische stoffen die het beton kunnen aantasten en zo de levensduur hiervan verkorten. In deze blog behandelen we slijtage in de voerkeuken en delen we onze oplossing.

Slijtage

Op een veehouderij zijn er vele verschillende ruimtes die voorzien kunnen worden van een coating en de voerkeuken is hier één van. De voerkeuken is de ruimte waar het voer wordt opgeslagen, geselecteerd, opgepakt en in de meng- en voerrobot wordt geladen. Hier vindt echter ook vaak aantasting van beton plaats.

In de voerkeuken is er genoeg plek om het voer op te slaan, te verwerken en zo het vee te voorzien van voer. In de varkenshouderij wordt er steeds vaker voor gekozen om een brijvoerinstallatie te plaatsen. In de voerkeuken kan het beton in aanraking komen met voer, waardoor er makkelijker slijtage ontstaat dan in andere ruimtes op de veehouderij. Beton is een alkalisch materiaal wat aangetast kan worden door zuren uit het voer die een reactie veroorzaken met calciumhoudende bestanddelen uit het verharde beton. Dit zorgt voor de vorming van calciumzouten die oplosbaar zijn. De structuur van het beton wordt hierdoor aangetast en opgelost.

Ook is het belangrijk om deze ruimte goed schoon te houden om zo geen ongedierte aan te trekken. Daarnaast wordt de kans op schimmels en infecties in het voer verkleint door een goede hygiëne in de voerkeuken. Het voer blijft schoon en langer vers waardoor het vee van goed voedsel kan worden voorzien.

slijtage betonvloer door zuuraantasting

Oplossing

Betonaantasting is helaas een veelvoorkomend probleem in voerkeukens. Echter, kan aantasting van beton in de voerkeukens worden voorkomen door het plaatsen van een hygiënische vloercoating. Onze oplossing is gemakkelijk door te voeren. Wij hebben namelijk ons Mesa Fast systeem, wat uiterst geschikt is voor de agrarische sector.

Deze hygiënische coatingvloer is aan te brengen over een poreuze betonvloer, het maakt niet uit hoe uitgevreten deze is, wij kunnen altijd onze coating aanbrengen. Wij schuren de vloer en zorgen ervoor dat gaten en scheuren eerst worden dichtgezet, voordat de coating aangebracht wordt. De coating zorgt ervoor dat alle bovenstaande nadelen verholpen worden en u jaren plezier heeft van de vloer. De coating is geschikt voor renovaties, maar ook voor nieuwbouwprojecten. Het grote voordeel hiervan is de volledige vloeistofdichtheid van de vloer. De vloer en de wanden zijn naadloos met elkaar verbonden en door de onderhoudsvriendelijkheid van het Mesa Fast systeem, kunt u rekenen op optimale hygiëne.

zuuraantasting beton reparatie
zuuraantasting beton reparatie

Voordelen hygiënische coating

  • Betere voeropname
  • Betere hygiëne
  • Onderhoudsvriendelijk en makkelijk te reinigen
  • Mechanisch sterk
  • Chemisch resistent
  • Duurzaam en slijtvast
  • Antislip afgewerkt
  • Volledig vloeistofdicht
  • Naadloze afwerking van vloer en wand

Vraag gratis een vrijblijvende offerte op

Wilt u van uw poreuze betonvloer af en bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw veehouderij? Of heeft u vragen of deskundig advies nodig? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben jarenlange ervaring in de agrarische sector en kunnen u daarom altijd adviseren over de juiste vloer voor uw veehouderij. Voor iedere ruimte is er wel een vloer. Vul hier ons contactformulier neem telefonisch contact met ons op.

Wilt u graag de hygiëne verbeteren op uw veehouderij?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden.