facebook

Het bekende probleem in de kraamstal

Diarree is 1 van de grotere oorzaken van uitval in de kraamstal

Diarree is een van de grotere oorzaken bij uitval in de kraamstal. De diarree ontwikkelt zich vaak snel bij biggen. Biggen kunnen 10% tot 12% van hun lichaamsgewicht kwijtraken aan vocht, dat grote gevolgen heeft voor hun gezondheid. Het heeft invloed op de groei van de biggen, en de melkgift van de zeug wordt hierdoor beïnvloedt.

Het ontstaan van geboortediarree is afhankelijk van de eigenschappen van de aanwezige ziektekiem. De meest voorkomende diarree in de kraamstal zijn onder andere Clostridum, E. Coli, PED en het Rota virus. De ziektekiemen komen op vrijwel alle varkensbedrijven voor. De besmetting vindt vaak plaats tijdens de geboorte. De percentage sterfte in de kraamstal kan door de besmetting razendsnel oplopen, alsmede het medicijngebruik.

In de kraamstal is een goede hygiëne dus cruciaal. Dit is een belangrijke fase, die invloed heeft op de rest van de diergroepen. Het is van groot belang dat zowel de hokinrichting, als de wanden maar ook de voerpaden makkelijk en goed te reinigen zijn.

Een betonvloer werkt vaak als een spons, het zuigt als het ware het vocht op, maar ook ziektekiemen. Dit houdt in dat de pasgeboren biggen van de nieuwe groep makkelijk besmet kunnen raken. De infectie is nog in het hok aanwezig ondanks de goede reiniging en ontsmetting van de vorige toom. Vaak zijn de scheuren in wanden en vloeren de boosdoener, omdat de micro-organismen zich hier makkelijk in kunnen nestelen, en deze lastig te reinigen zijn.

Daarnaast is het belangrijk zo min mogelijk vocht in de stal te hebben, omdat E.Coli meer dan een week kan overleven in een vochtige omgeving. Pasgeboren biggen hebben een onderste kritieke temperatuur van 34ºC, maar met een vochtige vloer wordt deze temperatuur tussen de 24 ºC en 29ºC ervaren. De luchtvochtigheid moet tussen de 50% en 70% bedragen. De huisvesting kan als droog worden beschouwd als de oppervlaktetemperatuur van de inrichting (vloer, tussenschotten, muren etc) hetzelfde is als de luchttemperatuur.

stappen van besmetting
Zoals u hierboven ziet worden de voerpaden en centralen gangen intensief gebruikt, wat ervoor zorgt dat de besmetting van diarree makkelijk over te dragen is naar andere tomen. Management speelt hierbij een belangrijke rol, toch is het voorkomen van kruisbesmetting niet geheel te voorkomen.

De eerste stap naar een schonere stal:

U heeft er wellicht al eens over gehoord, het coaten van de biggenstal of de vleesvarkensstal. Echter is het coaten van de centrale gangen en voerpaden in de kraamstal eveneens belangrijk. Biggen die in hun eerste levensfase zitten hebben minder weerstand en zijn dus kwetsbaarder voor bacteriële infecties. Geboren worden in een schone omgeving heeft dus meerwaarde in de opstart van een gezonde big.

varkenshouderij scheuren en naden
De scheuren, waar deze ziektekiemen zich makkelijk kunnen vermenigvuldigen, worden dichtgezet met onze Mesa Gel. Vervolgens plaatsen wij onze coating en zijn de wanden en vloeren volledig afgedicht.
coating varkenstal gang 1
coating varkenstal gang
coating varkenstal gang 5
Coating is een kunststof laag die wordt aangebracht op bestaande betonnen wanden en/of vloeren, deze is volledig vloeistofdicht. Dit zorgt ervoor dat de zuigkracht van het beton volledig verdwijnt zodat ziektekiemen zich niet meer kunnen nestelen en de infectie druk wordt dus verlaagd.

Het is dus eenvoudiger om de afdelingen en gangen te reinigen en ontsmetten, tevens is dit een verduurzamend systeem. De levensduur word verlengd en kwaliteit van de stal kan langer behouden blijven. Door de lichte kleur op de wanden word er kritischer gewerkt omtrent hygiëne. De vloeren zijn te verkrijgen in meerdere kleuren zodat u makkelijk de diergroepen kunt scheiden, maar ook duidelijke looplijnen kunt creëren.

coating varkenstal gang 4
coating varkenstal gang 3
coating varkenstal gang 2

Wilt u meer informatie over onze systemen in de varkenshouderij, en welke geschikt zijn voor uw bedrijf? Dan kunt u contact opnemen met ons op het nummer+31 (0) 85-4018271.

Wij komen graag vrijblijvend langs om te kijken wat er mogelijk is in uw bedrijf.

Mesa Coatings
info@mesa-coatings.eu

babybiggentjes

Wilt u graag de hygiëne verbeteren op uw veehouderij?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden.