Het bekende probleem in de kraamstal
Diarree is 1 van de grotere oorzaken van uitval in de kraamstal
Het ontstaan van geboortediarree is afhankelijk van de eigenschappen van de aanwezige ziektekiem. De meest voorkomende diarree in de kraamstal zijn onder andere Clostridum, E. Coli, PED en het Rota virus. De ziektekiemen komen op vrijwel alle varkensbedrijven voor. De besmetting vindt vaak plaats tijdens de geboorte. De percentage sterfte in de kraamstal kan door de besmetting razendsnel oplopen, alsmede het medicijngebruik.
In de kraamstal is een goede hygiëne dus cruciaal. Dit is een belangrijke fase, die invloed heeft op de rest van de diergroepen. Het is van groot belang dat zowel de hokinrichting, als de wanden maar ook de voerpaden makkelijk en goed te reinigen zijn.
Een betonvloer werkt vaak als een spons, het zuigt als het ware het vocht op, maar ook ziektekiemen. Dit houdt in dat de pasgeboren biggen van de nieuwe groep makkelijk besmet kunnen raken. De infectie is nog in het hok aanwezig ondanks de goede reiniging en ontsmetting van de vorige toom. Vaak zijn de scheuren in wanden en vloeren de boosdoener, omdat de micro-organismen zich hier makkelijk in kunnen nestelen, en deze lastig te reinigen zijn.
Daarnaast is het belangrijk zo min mogelijk vocht in de stal te hebben, omdat E.Coli meer dan een week kan overleven in een vochtige omgeving. Pasgeboren biggen hebben een onderste kritieke temperatuur van 34ºC, maar met een vochtige vloer wordt deze temperatuur tussen de 24 ºC en 29ºC ervaren. De luchtvochtigheid moet tussen de 50% en 70% bedragen. De huisvesting kan als droog worden beschouwd als de oppervlaktetemperatuur van de inrichting (vloer, tussenschotten, muren etc) hetzelfde is als de luchttemperatuur.
De eerste stap naar een schonere stal:
U heeft er wellicht al eens over gehoord, het coaten van de biggenstal of de vleesvarkensstal. Echter is het coaten van de centrale gangen en voerpaden in de kraamstal eveneens belangrijk. Biggen die in hun eerste levensfase zitten hebben minder weerstand en zijn dus kwetsbaarder voor bacteriële infecties. Geboren worden in een schone omgeving heeft dus meerwaarde in de opstart van een gezonde big.
Het is dus eenvoudiger om de afdelingen en gangen te reinigen en ontsmetten, tevens is dit een verduurzamend systeem. De levensduur word verlengd en kwaliteit van de stal kan langer behouden blijven. Door de lichte kleur op de wanden word er kritischer gewerkt omtrent hygiëne. De vloeren zijn te verkrijgen in meerdere kleuren zodat u makkelijk de diergroepen kunt scheiden, maar ook duidelijke looplijnen kunt creëren.
Wilt u meer informatie over onze systemen in de varkenshouderij, en welke geschikt zijn voor uw bedrijf? Dan kunt u contact opnemen met ons op het nummer+31 (0) 85-4018271.
Wij komen graag vrijblijvend langs om te kijken wat er mogelijk is in uw bedrijf.