facebook

Een optimale hygiëne houdt uw geiten gezond

Als geitenhouder begrijpt u maar al te goed hoe belangrijk de gezondheid van uw dieren is. Dit is niet alleen van groot belang voor uw bedrijfsvoering, maar natuurlijk ook voor het welbevinden van de geiten zelf. Ontstaan er vanwege een slechte hygiëne gezondheidsproblemen met uw dieren, dan kan dit uiteindelijk forse economische schade tot gevolg hebben. Een goed schoongehouden werkomgeving is daarnaast ook bevorderlijk voor uw eigen gezondheid en die van uw medewerkers. Het spreekt daarnaast eigenlijk voor zich dat optimale hygiëne niet alleen in de stal zelf noodzakelijk is om gezondheidsproblemen te voorkomen, maar ook geldt voor allerlei andere plekken in uw bedrijf, zoals de voergang, melk ruimtes en bewaarruimten.

Gemorste warme melk is een ideale voedingsbodem voor bacteriën

Een van de meest voorkomende situaties waarbij de hygiëne van uw bedrijf in het geding komt doet zich tijdens het melken van uw geiten voor. Tijdens het melkproces is het per slot van rekening niet uitgesloten dat er melk vrijkomt en op de grond lekt. Warme melk staat in uiterst negatieve zin als een ideale broedplaats voor tal van bacteriën bekend en vormt daardoor dus een gezondheidsrisico als het niet snel en grondig wordt verwijderd. Ook de bewaarruimte is in dat kader een risicovolle locatie, want ook hier is lekken van melk niet uitgesloten. Daarnaast gebeurt het in de bewaarruimtes meer dan eens dat flessen of kannen vol melk kapot vallen, waardoor er een forse plas op de grond ontstaat die natuurlijk zo snel mogelijk gereinigd moet worden om eventuele verspreiding van bacteriën in te dammen. Worden er niet snel passende maatregelen genomen om de plaatselijke hygiëne weer op peil te brengen, dan is het niet uitgesloten dat de bacteriën en eventuele andere ziektekiemen zich door de lucht of bijvoorbeeld via uw kleding of schoeisel door uw bedrijf verspreiden. Het resultaat van dit niveau van nalatigheid zou er vervolgens toe kunnen leiden dat dieren in uw bedrijf ziek worden en vervolgens ziekmakende bacteriën aan elkaar overdragen, zodat het probleem alleen maar groter wordt en u in het meest extreme geval (een deel van) uw geiten moet ruimen.

Dankzij Mesa HyCo vloeren goede hygiëne makkelijk op peil houden

Als de omgeving waarin uw geiten zich bevinden op dit moment nog van betonnen vloeren voorzien is, dan kan het reinigen van gemorste warme melk een behoorlijk intensieve klus zijn. Zeker als u de hygiëne in uw bedrijf écht serieus neemt. Kiest u daarentegen voor de vloersystemen van Mesa HyCo dan wordt het klaren van deze schoonmaakklus u een heel stuk gemakkelijker gemaakt. Het Mesa Fast vloersysteem is namelijk vloeistofdicht en voorzien van antislip en blinkt uit in het gemak waarmee het grondig kan worden schoongemaakt. Dat hoge gebruiksgemak zorgt er vervolgens niet alleen voor dat u minder tijd aan het reinigen hoeft te besteden, maar ook dat u daar minder water voor nodig heeft en u bij elkaar opgeteld uiteindelijk geld bespaart. Het verhoogde schoonmaakgemak heeft daarnaast als bijkomend voordeel dat er minder getreuzeld zal worden om de onhygiënische situatie op te lossen, zodat er minder kans op het verspreiden van bacteriën ontstaat en dieren per saldo gezonder blijven.

Bel mij terug

Heeft u vragen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op.

Een optimale hygiëne houdt uw geiten gezond
Een optimale hygiëne