facebook

De gevolgen van zuren in water
en voer voor de varkensstal

Aantasting van betonvloeren- en roosters

De negatieve impact van zuren op vloeren

Een optimale hygiëne in de stal heeft invloed op het behalen van maximale resultaten in de varkenshouderij. Een belangrijk onderdeel is het zuur in voer en water, dit heeft veel positieve invloed op de gezondheid van zeugen, biggen en varkens. Echter veroorzaakt hetzelfde zuur ook aantasting op de betonvloeren- en roosters in de afdelingen. Zuren zijn namelijk overal aanwezig in de stal, zoals in waterleidingen en (brij)voerinstallaties. Ook rondom de voerbakken waar voerresten blijven liggen en onder de (lekkende) drinknippels. Dit zijn vooral de plekken van aantasting.

De gevolgen van de aantasting van vloeren

Na een langdurig contact met het vloeroppervlak kan het beton worden aangetast door middel van slijtage. Enkele gevolgen zijn het ontstaan van gaten, scheuren en naden in het beton waarin voerresten, vuiligheid en micro-organismen zich sneller ophopen, met alle nadelige gevolgen van dien.

Daarnaast wordt het vloeroppervlak zeer lastig te reinigen waardoor er te veel water wordt gebruikt met onnodige extra arbeidsuren. Na de reiniging blijven er alsnog bacteriën en kiemen achter in de naden en scheuren. Het achterbleven vocht en de warme temperatuur in de stal zijn de ideale bronnen om ziektekiemen te laten groeien. De stal zal dus nooit helemaal schoon en vrij zijn van kiemen en bacteriën waardoor het maximale bedrijfsresultaat nog niet is gehaald.

Tenslotte kunnen de gaten en scheuren in het uitgevreten beton zeer scherp worden. Dit heeft invloed op de vitaliteit van de varkens waaronder het beenwerk.

Mogen wij u opbellen?

Heeft u vragen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op.

Onze coating in de varkensstallen

Dé oplossing: speciaal coatingsysteem voor varkensstallen

Hoe kan Mesa HyCo ervoor zorgen dat zuren geen kans krijgen om aantasting in de betonvloer te veroorzaken? Allereerst zetten we de naden en scheuren dicht met een flexibele gel en vullen we de gaten op met een mortel coating. Hierdoor wordt de afdeling volledig naadloos, zodat er niets kan achterblijven. Daarna schuren we de oppervlakte om de poriën in het beton te openen en plaatsen we een vloercoating.

Het resultaat uit zich in poriëndichte leefomgeving waarin kiemen en bacteriën zich niet meer kunnen nestelen in het beton. De infectiedruk zal verlagen, dit geld tevens voor het waterverbruik en de bijbehorende arbeid. Op deze manier zorgen we samen voor een maximaal bedrijfsresultaat.

De mogelijkheden van Mesa HyCo voor uw bedrijf

De vloer- en wandsystemen van Mesa HyCo kunnen gelegd worden in onder andere de kraamafdelingen, biggenafdelingen, vleesvarkensafdelingen, opfokafdelingen, centrale gangen, voerpaden en overige ruimtes als een kantine / laadplaats/ hygiënesluis. Bent u benieuwd wat Mesa HyCo voor u kan betekenen, neem dan gerust contact op. We bespreken de mogelijkheden en beantwoorden eventuele vragen.

aantasting zuur beton
aantasting zuur beton
aantasting zuur beton
aantasting zuur beton
elske-boerderij

Elske Smeulders, Agro Expert.

Ik adviseer u graag

Ontdek de mogelijkheden voor uw bedrijf.