facebook

De gevolgen van slecht te reinigen vloeren en wanden

Draag bij aan hygiëne voor de veehouderij

Als veehouder is een goede hygiëne van de stallen belangrijk voor een juiste bedrijfsvoering. Ten eerste omdat een schone werkplaats een gezonde werkplaats is voor werknemers. Maar daarnaast is het ook voor de dieren belangrijk. Een schone omgeving betekent over het algemeen ook gezondere dieren, daarmee gaat de productie omhoog en kunt u meer rendement behalen. In deze blog nemen wij u graag mee in de gevolgen van slechte hygiëne en geven we tips hoe u zelf met de hygiëne in uw veehouderij aan de slag kunt gaan.

Wat zijn de gevolgen?

Een van de grootste risico’s als het aankomt op hygiëne zijn slecht gereinigde vloeren en wanden. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn. Zo zorgen vloeren en wanden die niet voldoende schoon zijn voor problemen met de ademhaling, ontstekingen en weerstandsvermindering bij het vee. Ook kunnen de productie en voedselopname drastisch verminderen wanneer de dieren ziek zijn. Dit heeft grote financiële gevolgen voor u als ondernemer.

Een voorbeeld van zo’n probleem door slechte reiniging is een ziekte zoals de vogelpest. Een probleem dat vooral veel voorkomt bij pluimveehouderijen. De vogelpest is een virale ziekte die in Nederland zo nu en dan de kop op steekt tussen pluimvee en andere vogelsoorten zoals duiven en zwanen. Door slechte hygiëne in de pluimveehouderij loopt u meer risico op dergelijke ziektes.

Hoe kunt u de vloeren en wanden goed reinigen?

Zoals hierboven beschreven, zijn de vloeren en wanden van de stallen de grote risicogebieden. Het is dus zeer belangrijk dat deze goed worden gereinigd om de uitbraak en verspreiding van ziektes en ongedierte te voorkomen. In de poriën en naden kunnen bacteriën zich gemakkelijk ophopen wanneer deze niet goed worden schoongemaakt. Belangrijk hierbij is de keuze voor het juiste reinigingsmiddel. Wat het juiste reinigingsmiddel voor uw situatie is, is afhankelijk van verschillende factoren. Het type vervuiling, de ondergrond en de hechting zijn factoren die een rol spelen bij de keuze voor een reinigingsmiddel. Een andere belangrijke factor bij het reinigen van wanden en vloeren is de temperatuur. Uit ervaring weten wij, dat dit helaas moeilijk te controleren is. Door gebruik van het juiste middel met de juiste kracht en inwerktijd, kan de invloed van variabele temperatuur gecompenseerd worden. Daarnaast is de ondergrond van groot belang, als deze geen naden en poriën bevat, is het makkelijker om vuil af te spuiten.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden binnen uw bedrijf? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Meer informatie over vloercoating van Mesa HyCo? Lees dan hier verder.

De voordelen van Mesa HyCo

Naast het goed reinigen van vloeren en wanden, kan ook de coating een groot verschil maken. Onze coatings hebben een positieve invloed op te hygiëne binnen een veehouderij. Ten eerste hebben onze coatings een hoge chemische belastbaarheid, ten tweede zorgen ze voor een veilige ondergrond aangezien ze ook een antislip toevoegen. Tenslotte zorgen de Mesa HyCo coatings ervoor dat uw vloeren en wanden beter en makkelijker te reinigen zijn. Door deze coating worden de poriën en naden, waar bacteriën zich anders kunnen ophopen, namelijk gedicht. Dit draagt bij aan een optimale hygiëne binnen uw bedrijf. Mesa HyCo is al jarenlang de marktleider in de hygiënische coatings voor de professionele agrarische sector. De coatings kunnen gelegd worden in een varkenshouderij, pluimveehouderij, rundveehouderij en een geitenhouderij.

Wilt u graag de hygiëne verbeteren op uw veehouderij?

Neem dan contact op voor de mogelijkheden.

Kraamstal hygiëne
Reinigen vloer en wanden
Epoxy coating pluimveehouderij