De voeropname van de geiten op peil houden

Geiten zijn erg kieskeurig over hun voer en gedijen goed onder een veelzijdig rantsoen. Dat maakt het optimaliseren van de voeropname van geiten tot een tijdrovende klus voor de geitenhouder, die veel van zijn tijd moet besteden aan het gereedmaken en mengen van het speciale geitenvoer. Geiten moeten meerdere keren per dag gevoerd worden – liefst ook nog om gezette tijden. Ze waarderen een schone voergang en willen steeds iets hebben om aan te knabbelen. Het voeren van geiten heeft dus flink wat voeten in de aarde. Hoe verhoogt u de voeropname, en hoe maakt u die zo prettig mogelijk?

Een onprettige voeropname

Een standaard geitenstal is voorzien van meerdere potten. Daartussen loopt de voergang: een betonnen goot, waarin de geitenhouder meerdere malen per dag het geitenvoer stort. Dat is een makkelijke manier om alle geiten toegang tot het voer te geven. Maar die opstelling, die in veel geitenhouderijen terug te vinden is, heeft ook nadelen voor de voeropname.

Dat zit ‘m vooral in de betonnen ondergrond van de voergang. De geiten moeten daar meerdere malen per dag eten van een harde, stugge en stroeve ondergrond. Dat kan voor problemen zorgen. Doordat de geiten constant met hun bekje over de vloer heen schrapen, kan het eten pijnlijk zijn voor de beesten. Het gevolg? Een verminderde voeropname, en in het ergste geval zelfs risico voor de gezondheid van de geiten. Een betonnen vloer in de voergang is dan ook niet de optimale oplossing, als u de voeropname van geiten wil maximaliseren.

Bel mij terug

Heeft u vragen? Laat uw gegevens achter en wij bellen u z.s.m. op.

voeropname in geitenhouderijen
voeropname in geitenhouderijen voergoot
voergnag

Hoe maakt u de voergang geschikt voor geiten?

Geiten zijn kieskeurige eters, en dus is het belangrijk om veel aandacht te besteden aan de manier waarop ze worden gevoerd. De vloer speelt daarbij een belangrijke rol. Door de ruwe betonvloer te coaten met een speciale toplaag wordt het eten van voer veel prettiger voor de beesten. Het voorkomt schuren en pijn aan de bek, wat als vanzelf de voeropname zal bevorderen. En een coating heeft nog meer voordelen boven een gewone betonvloer. Het maakt het namelijk makkelijk om de voergang te onderhouden en schoon te maken. Een betere hygiëne van de voergang wordt door geiten gewaardeerd: zij houden van schoon hooi. Bovendien komt het de gezondheid van de beesten ten goede als de stal goed en grondig schoongemaakt kan worden. Met een coating op de vloer is het schoonmaken van de stal vele malen makkelijker dan met een vloer van onbehandeld beton.

Mesa HyCo: vloeren voor het agrarisch bedrijf

De geitenhouder heeft veel profijt bij een goede voeropname. Daarom heeft Mesa HyCo een speciale, hygiënische vloercoating ontworpen voor de agrarische sector. Deze duurzame coatings zorgt voor optimale hygiëne voor mens en dier. Met een schone en gladde vloer in de stal en voergang bent u verzekerd van betere voeropname door de geiten. Uw beesten eten merkbaar meer voer van een Mesa HyCo- vloer, en krijgen minder snel last van hun bek. Dat alleen al maakt het de investering waard, maar een vloer met speciale coating heeft nog meer voordelen voor het veebedrijf: denk bijvoorbeeld aan de lange levensduur en het makkelijke reinigen.

De Mesa HyCo-vloeren zijn ontworpen om het de dieren comfortabel te maken, en om het u makkelijker te maken de stal hygiënisch te houden. Uiteindelijk bespaart dat u tijd en geld. Ook de kosten van dierenziektes zullen omlaag gaan.

Bekijk onze app

Zo goed als alle opdrachten die Mesa Coatings uitgevoerd heeft staan in onze app. Hiermee geven wij een indruk van de werkzaamheden die we uitvoeren. Bent u nieuwsgierig naar ons werk, de kwaliteit die we leveren en de mogelijkheden? Bekijk dan de projecten in de app.

Mesa coatings app